De wondere wereld van de moleculaire gastronomie

De wondere wereld van de moleculaire gastronomie

Hoewel moleculair koken in Nederland nog een vrij nieuw fenomeen is, worden deze bereidingswijzen voor de meest uiteenlopende gerechten al jarenlang toegepast door topkoks als Ferran Adria (elBulli, Barcelona), Heston Blumenthal (The Fat Duck, Londen) en Grant Achatz (Alinea, Chicago). Moleculair koken heeft vaak de reputatie om voorbehouden te zijn aan mensen die reeds over een aanzienlijke ervaring op culinair vlak beschikken. In de praktijk is dat echter niet het geval. Sterker nog, met de moleculair koken kits die te koop zijn op Modernkoken.nl, zorg je er voor dat ook jij in een handomdraai een absolute topkok wordt die de meest moderne gerechten uit zijn mouw kan toveren.

Wat is moleculair koken?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het belangrijk dat we eerst uitleggen wat ‘moleculaire gastronomie’ is. Moleculaire gastronomie is een onderdeel van de voedingswetenschap en doet onderzoek naar, geeft uitleg over en probeert praktisch gebruik te maken van de fysische en chemische transformaties die ontstaan tijdens het koken van ingrediënten. De term is bedacht door de Hongaarse fysicus Nicholas Kurti en de Franse chemicus Hervé This en werd door hun oorspronkelijk "moleculaire en fysische gastronomie" genoemd. Waar moleculaire gastronomie zich richt op de wetenschap, gaat het bij moleculair koken puur om het koken. Een bekend voorbeeld hiervan is het frituren in stikstof, maar ook het sous-vide bereiden van vacuümverpakt voedsel valt onder deze noemer.


Iedereen kan moleculair koken!

Het is een bijzonder groot misverstand dat moleculair koken uitsluitend is voorbehouden voor de beste koks van deze planeet. De gerechten die op deze wijze worden bereid mogen dan uiteraard zeer modern zijn en op het eerste gezicht complex lijken, door gebruik te maken van de juiste materialen zal je merken dat het eigenlijk kinderspel is. Wanneer je binnenkort echte fijnproevers over de vloer krijgt en je hun graag wil verrassen met een uniek gerecht dat op even unieke wijze is klaargemaakt, is gebruik maken van een kit zoals de Cuisine R-Evolution of de Moleculair Koken Starterskit van Modernkoken.nl absoluut een aanrader.


Een prachtig, gastronomisch gerecht

In de moleculaire keuken zijn een aantal verschillende soorten kooktechnieken terug te vinden. Denk daarbij met name aan het geleren en sferificeren van ingrediënten, maar ook bijvoorbeeld aan het schuimen en verdikken van producten. Door gebruik te maken van één van de moleculair koken kits van Modernkoken.nl zorg je er voor dat je in no-time zelf deze leuke en speelse kooktechnieken onder de knie kunt krijgen. Grote investeringen hoef je hier niet voor te doen, met onze kits kom je al een heel eind!


Bijzonder geschikt voor de thuiskok

Laat jezelf niet afschrikken om met moleculair koken te beginnen. De kloof tussen de gewone keuken en de moleculaire variant is namelijk niet zo groot als veel mensen denken. Alle producten die in onze webshop worden aangeboden zijn bijzonder geschikt voor zowel de thuiskok die graag op ontspannende wijze innovatieve gerechten wil maken, als de professional. Door gebruik te maken van één van de moleculair koken kits zorg je er voor dat je meteen alles in huis haalt wat je nodig hebt om enkele prachtige gerechten te maken. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, ben je helemaal klaar om de innovatieve mogelijkheden van de moleculaire keuken te ontdekken? Aarzel dan niet langer en ontdek snel ons uitgebreide assortiment!


De wondere wereld van de moleculaire gastronomie 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.